2012. május 9., szerda

A családfák gyökerei és új hajtásai - a családfa festés módszere a családterápiában

Sajnos csak az utolsó két előadásra jutottam el a "Pszichológiáról mindenkinek" elnevezésű rendezvénysorozatból, de szeptembertől mindenképpen ott leszek az összesen. A második félévben a család volt a fő vonal; záróelőadásként dr. Balogh Klára (gyerekgyógyász és pszichoterapeuta szakorvos, kiképző családpszichoterapeuta) járta körül a fent említett témát elméleti, majd gyakorlatibb síkon is.

Jankovics Marcell Fehérlófia c. filmje nyitotta a programot - mindenki egy nagy fának a tövében születik, ami néha a pokol kapujában van. Családban élni annyit jelent, hogy kicsit megélhetjük a halhatatlanságot, hiszen emlékünk az újabb generációkban tovább él.
Az 1950-es évekbeli szemlélet szerint nem kell a múlttal foglalkozni, hanem a jelen interakcióit kell megváltoztatni. A doktornő is sokáig ebben hitt, eszerint dolgozott, ám később kikristályosodott, hogy a család eredetét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A családfa egy származási, kapcsolati térkép vertikális és horizontális kiterjedéssel. Megmutatja az eredetet mind jogi, mind biológiai értelemben. A történelem során számos példa akad ennek szükségességére - például Németországban a nemességet 32 generáción keresztül kellett bizonyítani. Az is igaz, hogy nem mindig és minden korban szabadott családfát kutatni - kifejezetten a Nagy Októberi Forradalom után ez a tevékenység igen nagy veszélyeket rejtett. Az Internet elterjedésével e témakörben tapasztalható, hogy egyre többen kutatják eredetüket, minek során olyan titkok kerülhetnek felszínre, melyekre nem biztos, hogy az adott család fel van készülve, hogy tudnak vele bánni.

Az egymást követő generációkban kialakulhat a küldetések átadása - tulajdonképpen a szülő derékba tört karrierjét a gyermek teljesíti ki. Volt egy pár, akik elmentek terápiára, mert a lány ki szeretett volna lépni a kapcsolatból, a férfi viszont öngyilkossággal fenyegetőzött emiatt. Kiderült, hogy a fiú nagyapja elkártyázta a családi vagyont, majd öngyilkos lett, mely cselekedet akkor következett be, amikor a fiú született. Fontos ezt tudatosítani!
Adott egy család: agresszív szülők és egy gyermek, aki megfogadja, hogy majd, ha ő is apa lesz, másként fog viselkedni, aminek a következményeként nem tudta fiát kezelni, a gyermek agresszív lett és a hiperaktivitás tüneteit mutatta - mire nem képes az elfojtott agresszió.

A családfa festés következtében kapcsolati mintázatok derülnek ki (születés, halál, válás). Szintén adott egy konfliktusos pár - a lánynak háromszög kapcsolata van, melyet nem oly régen vállalt fel a fiú előtt. A lány apja szintén ilyen körülmények közt élt, melyet először a lányának mondott el, nem kis terhet helyezve a vállára. Jelen volt a másik oldal is, ahol pedig az anya szidta ugyancsak a lányának az apját, így ő két tűz közé került. A fiú családjában sok válás fedezhető fel, így ő még menteni próbálja a kapcsolatukat.

Terápiás "eszköz" lehet az externalizálás, mikor kihelyezik a problémát a családból, a betegséget a páciensből, mert így jobban látható a jól működő, egészséges rész - a család, illetve a páciens ezáltal szenvedőből megfigyelő lesz, a családtagok rálátnak a tünetre és egy új nézőpontot kapunk. Egy szimbólummal, egy tárggyal sok mindent meg lehet tenni.
A szimbólum egy összetett kép, melynek van racionális és irracionális oldala, megszólítja a gondolkodást, érzést, intuíciót.

A fa szimbólum életerőt sugároz, hiszen gyökeret ereszt és folyamatosan fejlődik, ez egyfajta fizikai és szellemi szárnyalás; növekedés a földtől az égig és vissza. Régen úgy is ábrázolták a családfát, hogy az egy halott férfi hasából nőtt ki.

A családfa festés lehet ceruzarajz, ujjal festés, papírból hajtogatás. Kérdés a páciens felé, hogy milyen a fájára ránézni, mi jut róla eszébe, milyen fa lenne, hol élne, milyen a levele, virága, termése; melyik a legerősebb, a leggyengébb ága, milyen állatoknak szolgál menedékül, milyen a gyökér-korona aránya...

A gyökerekkel való méltányos bánásmód segíti, hogy kinőjenek a szárnyak; az erős szárnyakhoz viszont erős gyökerek kellenek, hogy ne szálljunk el a földről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése